Akıl yerine cehalet dürüstlük yerine kurnazlık

Genel anlamı ile bir yönetim sorunu yaşadığımız açık. Yönetim sorunumuz sadece bugüne ait bir vaka da değil.

Sonuç ortada.

Şöyle düşünün. Bir ara İrlanda mucizesi konuşuldu. Şimdilerde Çin mucizesi konuşuluyor. Ama yıllardır bir türlü Türkiye mucizesi oluşmadı.

80’lerde Özal ülkeye büyük bir yapısal dönüşüm getirdi ama devamı gelmedi. Yakın tarihin tek değişim dönemi 80’ler oldu.

Hatta devamında ülkeyi kendi haline bıraksanız daha iyi yerde olurduk bile diyebilirim. Yani yöneticiler olmasaydı bugünkü halimizden çok daha güçlü durumdaydık.

***

Şimdi olanlara baktığımızda bu konuda kısmen itiraf süreci yaşadığımız anlaşılıyor.

Mesela Mehmet Şimşek “İrrasyonel politikalardan dönüleceğini” açıkladığında aslında Türkiye’de akıl dışı bir yönetim uygulandığı itiraf edilmiş oldu.

İhale yasası yeniden düzenlenecek denildiğinde de “eski ihale yasaları ile kimlerin neler götürdüğü” akıllara geliyor. Ülke düne kadar soyulmuş ama şimdi sıkıştığımız için soyguna dur diyoruz.

Adına ister ‘yumuşama’ isterse ‘normalleşme’ deyin, aslında ülkeyi ne kadar kutuplaştırıp gerdiğimizin de bir itirafıdır bu.

Formül çok basitmiş: Kutuplaştır-gerginleştir ve malı götür…

***

Bugün ülkemizde kısa vadeli dengeler yeniden kuruluyor. Mesela cari açığı dengeleriz, enflasyonu dizginleriz ama uzun vadeli dengeleri bu kafa ile asla kuramayız.

Bunun anlamı şudur: Benim ülkem neden hala (80’ler hariç) cari açık sorunu yaşıyor? Benim ülkem neden yapısal değişimi bir türlü gerçekleştiremedi? (Bu konularda Prof. Dr. Ümit Özlale adeta tek başına çırpınıyor)

Mesela eğitim sistemi çöktü ve ülkemin teknolojik ilerlemesi durdu. Ana meselelerden biri budur. Teknoloji ilerlemeyince kalıcı refah gelmiyor. Zaten kimse de kalıcı refah artışı beklemesin.

Bu ana sorunun alt kırılımları da var: Her yer kamu personeli dolmuş ve özelde çalışanlar bir çağdaş köle durumuna düşmüş. Sanki dersin devlet için çalışan birer köle olduk. Ki, o devletin de şefkat elinden ziyade tokatını hissediyoruz sürekli.

***

Daha da kötüsü ülkede zihniyet çöküşü yaşıyoruz

Aklın yerine cehalet gelmiş

Dürüstlüğün yerini kurnazlık almış

İlkenin yerine çıkarcılık gelmiş

Liyakatin yerine itaat öne çıkmış

Hırsızlık ve çalmak faydacılık olmuş. “Ülkem” yerine ben ve benimkiler hakim olmuş. Bilim yerine inanç, helal yerine haram daha tatlı olmuş.

Baksanız dünya yolsuzluk endeksinde Türkiye’yi 40-50 sıralarından en yolsuz 115. Ülke sırasına dindarlar taşımış. (Ek: dindar görünümlüler)

Ahlak bacak arasına sıkıştırılıp ahlaksız tüm kazançlar, ahlaksız tüm koltuklar, ahlaksız tüm davalar ana amaç haline dönüşmüş.

Evine bisikletle giden siyasetçiyi bırakın, evine uçakla giden siyasetçiler bizde. 14 uçaklı liderler de bizde ve itibardan tasarruf olmaz diyorlar.

***

Bir de yakın tarihe bakıyoruz. Temel tüm ilke ve kuralları yabancılar bize dayatmış. Belki de şu anda bile bizi hala kısmen ayakta tutan tüm ilkeleri onlar dayatmış.

İhale yasasını ilkesel olarak en üst seviyede onlar kurdurmuş ama biz bozmuşuz. Kamuya yakınını-3-5 maaşı onlar yasaklamış ama biz yıkmışız. Kendi paran ile iş yap diyen de yabancılar ama biz bunu da yerli-milli diye darmadağın etmişiz.

Kısacası bizde hem yönetim hem de temel zihniyet çok bozuk. Ne ahlak kalmış ne de Ülke sevdası…

Milliyetçisi dolarla ölçülüyor, dindarı ihale ile geçiniyor.

Bu işte bir terslik var ama çok feci… Çünkü Türkiye yıkılıyor ama kimseden ses çıkmıyor.

Hatta son alkışladığımız kararları yerli-milli diyen Berat Albayrak değil, Londra temsilcisi dediğimiz Mehmet Şimşek atıyor.

Bu sizce bir işaret değil mi? Türkiye’de temel ideolojik taban bozukluğu hala görülemiyor mu?

Acaba ithal yönetici mi baksak. Evine bisikletle giden, kamu malını çaldırmayan, ahlaklı ve ilkeli yöneticileri nereden bulacağız?

Ülkenin en iyi eğitimlileri başka ülkelere göçüp gideceğine ülkemize dürüst, ahlaklı ve ilkeli yönetici neden bulamıyoruz?

Sorunu temel ideolojik bozukluk yanında toplumsal çıkarcılığı da irdeleyerek çözmemiz gerekiyor.

İlk taşı günahsız atsın… (Ek: Yabancı yönetici elbette milli egemenlik sorunudur. Yazıdaki amaç yerli yönetici bozukluğunun bizi getirdiği düzeye dikkat çekmek içindir)

YORUMLAR (70)
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
70 Yorum
  • vatandaş / 04 Haziran 2024 15:59

    Dünya kurulduktan beri güçlüler her zaman haklı olurlar! Güçsüzler,iyiler,doğrular zayıf oldukları müddetçe ezilmeye mahkumdur! En büyük ezayı cefayı bunlar çekiyor! Bunun tek sebebi insanı insan yapan niteliklerin önemsenmemesidir.

    Yanıtla (0) (0)
  • South Pole / 03 Haziran 2024 01:10

    Yabancı hakem gibi, yabancı yönetici getirelim.
    Sanırım problem çözme yeteneğimiz yok, veya gelişmemiş. Üzerinde çok ciddi düşünmemiz gereken bir husus.

    Yanıtla (12) (0)
  • Gülümseyen / 04 Haziran 2024 14:29

    Haklısınız, bizim problem çözme yeteneğimiz yok. Bizim problem çözme pratiğimiz var. Trafikte yol tıkalı ise ters şeride geçmek gibi...

    Yanıtla (0) (0)
  • okur / 04 Haziran 2024 12:54

    Suçluların cezalandırılmadığı yerde, mağdurların çığlığı duyulmaz. E.Durkhiem.

    Yanıtla (1) (0)
  • karar okuru / 03 Haziran 2024 15:28

    Sayın Cumhurbaşkanımız Kızılcıhamamda, '' Ak parti olarak biz hiç kutuplaştırma siyasetinden yana olmadık'' dedi.

    Yanıtla (7) (2)
  • Okur / 04 Haziran 2024 00:03

    Kutuplaşma dediği, kutuplar kadar soğuk İklim taraftarı değiliz,ruslar bedava doğalgaz vermek zorunda demek istedi.

    Yanıtla (1) (0)
  • Fikri Hür / 03 Haziran 2024 18:12

    Sn Yazar. 80 li yılları övüp durmuşsunuz. Bugünkü rezilliklerin temelinin o zamanlar atıldığını unutmadık.
    Neydi o;
    Benim memurum işini bilirler.
    Köşeyi dönmekler.
    Ben zengini severimler.
    ”Küçük Turgut“ mevzuları.
    Anayasayı bir kere delmekten bir şey olmazlar.
    Hayali ihracaatlar.
    Banker kepazelikleri.
    Mantar gibi türeyen bankalar.
    Vs vs

    Yanıtla (5) (1)
  • Kurtulmuş / 03 Haziran 2024 22:33

    Bunlar Özal'ın sözleri. Ticari sır yasasını da o icat etmişti. Akp başkanı Erdoğan onun takipçisi olduğunu hep söylüyor. Yani 50 yıllık bir erozyon var. Ne yapalım vatan millet sakarya edebiyatının iktidarları bunlar. Eğitim şart.

    Yanıtla (3) (0)
  • TARK. / 03 Haziran 2024 22:25

    Türkiye de Sünni çoğunluğun mezhebi olan Hanefiliğin kurucu imamı Ebu Hanefi (İmamı azam) Abbasi sultanı zalim Mansur'a biat etmediği için zindanlarda zehirlenerek öldürüldü. Yolundan giden mezhep takipçileri tam aksine zalim dahil her güce biat ettiler. Öyle bir mezhepki; ibadetler dışında onun direnişci, boyun eğmeyen, güce karşı isyancı yaşamını bile bilmezler ama ona İmamı Azam, yani İmamların en büyüğü derler.

    Yanıtla (4) (0)
  • Yoksul / 03 Haziran 2024 21:45

    Mehmet Şimsek bey yıllık 100 milyar tasarruf planı yapacağına, sadece maaş ödemelerinde bile hakkaniyetsiz uygulamalardan doğan kayıp kaçak delik yani hortumları kesse yılda emin olun 100 milyardan daha fazla olur. Mesela bekar kız devlette ayda 40 bin maaş alıyor yetim maaşı da hadi en az 3 bin lira diyelim. (Buna da üç kuruş diyorlar ya) bu paraya muhtaç insanlar var.

    Yanıtla (0) (0)
  • Aslan / 03 Haziran 2024 21:42

    İbrahim hocam bu işte terslik şu
    .gerçek iman etmiş kimseler degilizde ondan
    .sözde musluman olunca bundan olanlar.gercek mümin çalmaz cirpmaz haram yemez faiz hiç yemez

    Yanıtla (0) (0)
  • Yoksul / 03 Haziran 2024 21:29

    Tv ye sık çıkan emekli bir general, iyi bir insan adını unuttum. Emekli arkadaşı demiş ki, bizim emekli maaşları da dile getir az. Dedim ki diyor. Yav sen 57 bin alıyon (belki eşi de emekli) bu ülkede 10 bin ile geçinen var durum bu iken bunu nasıl söyleyim. İnsaf ve insafsızlık işte böyle bir şey.

    Yanıtla (0) (0)
  • Yoksul / 03 Haziran 2024 21:15

    Şimdi sadece 16.2 milyon emekliye bakalım aylık 200 milyar tl maaş. Ben 19.3 em.maaş bende yüzde 3 kayıp kaçak veya (fazladır) diye kesilse yaklaşık 18.5 bin alsam ölmem. Genel mevcutta ayda 6 milyar tl. 3 bin alan 60 bin alan var. Hakka, hakkaniyetli bir bölüşüm var mı. (Çok prim kesildi demeyin, geçiniz) yoktur. Gerçi 6 milyar tasarruf edilse bu reisin 3-5 aylık saltanat gideri deriz bu da doğru. Adaletsiz düzenden fayda sağlayan insanlar ne kadar çoksa o ülkede gelişme kalkınma ancak böyle o

    Yanıtla (0) (0)
  • cenan / 03 Haziran 2024 20:49

    emevi (sunni) mezhebi tarih boyunca haklının degil güçlünün yanında yer almış iktidarın her türlü haramını helal kılmış, haksızlıgını, hukuksuzlugunu, yolsuzluklarını görmezden gelmiştir... dogrulugu-dürüstlügü olmayan inancın hiçkimseye faydası yoktur...

    Yanıtla (3) (0)
  • Yoksul / 03 Haziran 2024 20:46

    Kardeşim şöyle gerçek var. Devlet emekliye, 200 çalışana 300 milyar maaş yıllık 6 trilyon tl. Herşeyin ölçüsü dolar. Ne demek 200 milyar $.Peki biz yılda bu ölçüde değer üretiyor muyuz. Yllık 200 milyar $ ihracat var ithalata gidiyor 200 milyar $ ne demek. 2 bin uçak, 2 milyon lüks araç, 2.5 milyon 100 m2 lüks konut, 400 milyon ton bugday, 20 milyon tosun, 6 milyon manda,400 milyo koyun, ülkenin neresi olsa en az 50 milyon dönüm tarla, yani 50 bin km2 toprak. Bu kadar değer üretiyor muyuz.

    Yanıtla (0) (0)
  • mavideniz@ / 03 Haziran 2024 20:31

    Milyonerler kulübüne üye seçer gibi seçim yapıyoruz.Milyoner olmayan birinin seçilmesinin imkan ve ihtimali bile yok.Kusura bakmayın ama böyle böyle,sizin kalkınmanızında imkan ve ihtimali yok.Sen sabaha kadar yazmaya devam et.Allah kolaylık versin.

    Yanıtla (1) (0)
  • ido / 03 Haziran 2024 12:49

    Vtandaşın parasından attıkları 6 sıfırı kendi paralarına eklediler;
    22 yılın özeti bu...!

    Yanıtla (14) (1)
  • TEMELLİ / 03 Haziran 2024 16:13

    6 sıfırın 3'ü 2002-2008 yılları arasında, fiyatlar 2 katına çıktığı için Akp'ye ait. Sıfırları kaldırdılar, çünkü 2010 krizinde 2 katı yani 12 sıfır olacaktı. 2o24'de ise 36 sıfır olacaktı. İşte Akp, her şeyi gizle sakla, ardından bayrak inmez, ezan dinmez desinler.

    Yanıtla (7) (0)
  • Karar okuyan / 03 Haziran 2024 15:36

    En büyük sorunumuz, liyakatsiz insanları başa geçirmek. - Zayıflık, sinsilik ve kurnazlığı getirir. - Murad Adji

    Yanıtla (8) (0)
  • Emekli okur / 03 Haziran 2024 14:25

    Sayın yazar ülkem 115 i sıraya gelirken ülkem in bilim ve ilim adamları neredeydi.Reis in ekonomi danışmanı neredeydi.Patogonyada bile bu serbestlik ve bosvermislikle ülke yonetilmiyor.Sonumuz iyi gözüküyorlar şeyi olumlu gösterip duruyorlar.

    Yanıtla (5) (0)
  • Alp Demir / 03 Haziran 2024 14:03

    Din düşmanı ilan edilen Atatürk'ün, kimlerin düşmanı olduğunu anladınız mı ? Düşman olmakta ne kadar haklı olduğunu ve bugün hala yarım yamalak da olsa ayakta durabiliyorsak, onun devrimleri ve kendini feda etmesiyle olduğu kafalara dank etti mi ? Gideceğimiz yol bellidir. Atatürk'e döneceğiz, ya onun gösterdiği yola gireceğiz, ya da yok olup gideceğiz.

    Yanıtla (10) (0)
  • Sahin / 03 Haziran 2024 13:58

    Cumhurbaşkanı Erdoğan,
    "Yüksek enflasyon ortamında ne versek verelim dipsiz kuyu misali
    kaybolup gidiyor. dedi
    Söylediklerinin devamı"da var istiyen
    okusun.

    Yanıtla (2) (1)
  • Okur / 03 Haziran 2024 13:38

    İsta.da Migros’ta havuç bu mevsimde 48,5 Tl olmuş,Tuik enflasyonu % 3,7 açıklıyor…Sonrada dönüm ‘devlete güvenmiyor musun?’ diyorlar…

    Yanıtla (6) (1)
  • Sahin / 03 Haziran 2024 13:30

    Cumhurbaşkanı Erdoğan yüksek enflasyon ortamında ne versek verelim
    dipsiz kuyu misali kayıp olup gidiyor.
    dedi.

    Yanıtla (0) (1)
  • Takipci / 03 Haziran 2024 10:35

    Midesinde bir tek HARAM lokma olanin ibadeti sayilmaz(Imami Azam Hanefi HZ.)

    Yanıtla (13) (0)
  • sukuti / 03 Haziran 2024 13:16

    Her şeyin bir yan yolu vardır. Mesala, Hırsızın çaldıkları çocuklarına helaldir. Bunu kim söylemiş bilmiyorum ama çok duydum. Mağdurun çocukları açlıktan ölmüş kimin umurunda.

    Yanıtla (7) (0)
  • Misalce / 03 Haziran 2024 01:06

    Esaslı kriz olmadan, yani dibe vurmadan düzelme olmaz. Bu geçici, reis çöze diye bakılıyor hala. Yazar çizer takımı da halkı kandırmaya devam ediyor.....

    Yanıtla (31) (1)
  • Vatandas / 03 Haziran 2024 13:06

    Tespit dogru hala büyük issizlik dalgası vurmadı kademeli yükseliyor yada azalıyor her şey .Ama son yaklaşıyor .

    Yanıtla (8) (0)
  • SolGenç / 03 Haziran 2024 13:00

    Hakkari belediyesine kayyum atandı. Dem aynı şeyi yaptı, şaibeli aday gösterdi. Akp’de aynı şeyi yaptı, kayyumunu belediye başkanlığına yerleştirdi. Onlarca yazar ve aydın Dem’i ikaz etti ama bu tekrarlanan oyun akdağ ortak filmi. Halkın iradesi ile böyle oynanacaksa, rüştünü ispatlamaya dağın engel olduğu bir partiye oy vereceğinize, Chp gibi özgür bir partiye oy verilmesi güneydoğu halkına anlatılmalı.

    Yanıtla (3) (0)
  • NEO / 03 Haziran 2024 12:35

    80 lerden sonra başlayan değişim/gelişim öylesine hızlı oldu ki, sizin de başınız dönmüş. Çünkü sadece bakıyor ama görmüyorsunuz.

    Yanıtla (1) (7)
  • HAYRETI MUCIP / 03 Haziran 2024 12:31

    Bu ülkede , cumhuriyetten bu yana çeşitli konularda 70 in üzerinde af çıkarıldı , bunlardan 8 i 2000 öncesi olmak üzere 17 si imar affıdır yani 9 u AKP. dönemine aittir!
    Adalet de hep yerlerde sürünmüş ; istiklal mahkemeleri , tek parti ve DP. dönemleri , 27 Mayıs ,12 Mart 71 , 12 Eylül ,90 lı yıllardaki faili meçhul cinayetler, 28 Şubat , 2007 kumpas davaları , 15 Temmuz adli cinayetler ve nihayet bu günler ..
    Allah aşkına bu durumda bu millette ,bu ülkede ahlâk mı kalır!

    Yanıtla (3) (0)
  • A.Derin / 03 Haziran 2024 12:24

    Kentlerimizin, beldelerimizin planlamadan yoksun halini gordukce spor kulüpleri sözleşmeli yabancı yönetici getiriyorsa biz de sözleşmeli belediye baskani getirmeliyiz diye hep dusunmusumdur. Örneğin, eski New York, Londra, Paris belediye başkanlarını getirsek ne yaparlar?

    Yanıtla (4) (0)
  • Tamer Tok / 03 Haziran 2024 12:15

    Ülkeyi postmodern cahiliye yönetiyor. Medyanın tamtamları ile millet adeta uyuşturulmus ve kimin elinin kimin cebinde oldugunu farkedemez hale gelmiştir.

    Yanıtla (6) (0)
  • Mürsel / 03 Haziran 2024 12:05

    En dipte ya ölünür ya yüze vurulur.
    Anadolu ya milletler mezarlığı yolcusu veya yepyeni bir rönesans varedeceğiz! Rabbim bize kıymayacak; çünkü dünyanın en merhametli ve fedakar milleti yapmış...

    Yanıtla (0) (2)
  • Samil has / 03 Haziran 2024 11:55

    Kurnazlık yalan iftira hepimizin baş gurduğu fakat hepimiz en mert yigit sözünin eri başkaları kalleş kendindeki her olumsuzluğu digerinde görme beceriksiz ve iş bilmezlugini kapatmak için yalan iftira ve yağcıloğa baş vur MB A her türlü iftira atma liyakat nitelik gibi şeylerin uzağında olurken kurnazlığın en yakınında olma

    Yanıtla (0) (0)
  • Uzm.Dr. / 03 Haziran 2024 11:45

    Uzman doktorum.Tasarruf yapmak için bahcelievlerdeki mis gibi daireyi ev sahibi ile tartışıp, bırakıp ankara gölbasina taşındım daha ucuza.Sonra benzine kaç zam geldi,her gün hastaneye gidip gelmekle daha pahalıya patladı ve de vaktim de kayboldu. Keşke kiraya yüzde 25 diye bir yasa çikarmasaydi hukumet o zaman haddimi bilir ve ev sahibiyle de boş yere tartismazdım.Şimdi düşünüyorum ev sahibi çok haklıymış adamın evinde ucuza oturmaya kalktım.Bence kiralar 12 ay peşin ödenmeli bu enflasyonda.

    Yanıtla (6) (0)
  • Okumaz / 03 Haziran 2024 11:39

    Tedavi için önce bir sorun olduğunu kabul etmek gerekiyor. Çoğu insan sorunun farkında değil. Sorun olduğunu fark eden azınlık, teşhis/tanı için doktor arıyor. Doktorlar da bir alem, kimi sende din sıkışması var diyor, kimi bilim eksikliği, az sayıda doktor teşhisi koyuyor adam olamamış çocuk sendromu var sizde diyor. Tanıyı kabul eden az sayıda kişi tedavi arıyor. Hala bulamadılar.

    Yanıtla (4) (0)
  • Karar Okuru / 03 Haziran 2024 11:26

    Ülkenin en büyük sorunu erduwan ve zihniyetidir.Onu benimseyenlerde onun zihniyetindedir.Öyle bir zaman gelecek bu ülkeye verdiği zarardan dolayı herkes aleni bedduğa edecek,şimdi güç onda olduğu için kimse bir şey diyemiyor.Ölüm var o yüzden fravunlar bunu düşünmek bile istemez,kaçış yok.

    Yanıtla (10) (0)
  • Bilal / 03 Haziran 2024 11:22

    2027'ye kadar normalleşme adı altında siyasi tansiyon düşürülür. Orta sınıf ve sabit gelirlinin canı okunması pahasına satılan rezervler geri toplanır, cds primi düşürülür, rasyonel ekonomi politikaları izlenir. Seçimlerden 1 yıl önce seçim kazanan formül izlenmeye başlar: Kutuplaştırma, muhalefeti şeytanlaştırma, popülist politikalar, reel negatif faizle parasal genişleme ve piyasanın seçimlere kadar rahatlatılması...

    Yanıtla (5) (0)
  • Adil / 03 Haziran 2024 11:15

    Bence güzel fikir; futbolcu transfer eder gibi yönetici transfer edelim. Hatta teknik direktör getiriyoruz ya dışarıdan mesela morinyo mu ne gelecekmiş ortalık yıkılıyor. C.b. ve bakanlar da dışarıdan ithal gelsin!

    Yanıtla (2) (0)
  • Ali / 03 Haziran 2024 10:51

    Ibrahim bey bu yazilariniz bile ne kadar demokratik bir ulke oldugumuzu gosterir en az 6 yildir bikmadan usanmadan hukumete giydirdin elestirdin asagiladin..
    Bunlarin hepsi tamamda yandasi oldugun davutoglu ne yapti hep elestirin oneri sakin getirmeyin kapilmis bi zumrenin pesine gidiyosun tabiki cok normal onlara tabii olmusssun

    Yanıtla (1) (19)
  • Altaylı / 03 Haziran 2024 10:27

    Yabancı yönetici elbette milli egemenlik sorunudur diyorsunuz,olabilir.İnanın Merkel aday olsun %60 oy alır.Ben oyumu seve seve veririm.

    Yanıtla (16) (1)
  • Aytekin Sucu / 03 Haziran 2024 10:12

    Seçmenler; ihale yasasını , Avrupa Standartları’na, taşımayan partilere ve ekonomi konusunda bir çift söz etmeyen dolar milliyetçilerine oy vermesin….

    Yanıtla (4) (0)
  • Okur / 03 Haziran 2024 09:41

    Sabah, sabah çok güldüm Allah’ta sizi güldürsün Osmanlı da tartışmış hatta damızlık erkek bile düşünmüşler ne düşündüler bilmiyorum . Maya mı bozuk? Haya mı yok? Aslında adam gibi adam derler ya, din, İmandan önce ahlak inşa edecek eğitimi ve düzeni kurmak gerekir. Müslüman deyince akla yirmi yıl önce ne gelirdi? Şimdi ne geliyor? Siyasal islamcıyı hiç sormuyorum. Beni korkutan cenneti müslüman dolduracak diye yetiştirildik , kokarım bu düşüncede olanlar hiç yer bulamayacak.

    Yanıtla (10) (0)
  • Ahmet can / 03 Haziran 2024 09:30

    Alim, Namaz iyi ahlak için var diyor. Ahlak yoksa zaten ibadetin yapılması ancak aklı selim olmayan kulu kandırır, Allah ı değil. Bugün AKP iktidarı yaptığı yollarla, köprülerle devasa inşaatlarla ,betonla övünüyor. Ama bakıyorsun trafik kazalarında Avrupa birincisiyiz. Niye insana saygı yok, kurallara riayet yok bunları uygulatacak, denetleyecek hükümet de yok . En son bı nebze trafiğe faydası olan fahri müfettişlerin yetkilerini kısitladilar, seçimde kaybetmemek için.

    Yanıtla (8) (0)
  • Koç / 03 Haziran 2024 09:24

    Reis demiş ki Hamas Anadolu yu savunuyor yandık bittik demektir İsrail aparatı Hamas gazzeyi perişan etti bile bile Filistin halkının sonunu hazırladı demek ki Afganistandan gelen ABDnin yetiştirdigi ve Suriyeli isitcilerle birlikte ihanet çetesi hazır reisin bilmediği bir şey var olda olmayan biz Türk milletiyiz.

    Yanıtla (10) (0)
  • mehmet gültekin / 03 Haziran 2024 09:12

    teşekürler sy kahveci vatandaşın sesi oluyorsunuz yazınızı okuyunca üzülmekle beraber biraz rahatlıyorz

    Yanıtla (10) (0)
  • 0606 ANK.Ozan Ariften / 03 Haziran 2024 08:52

    Her türlü hatayı, yanlışı yap yap,
    Ondan sonra “vay efendim, dış güçler!”
    Çarşıya uymazsa evdeki hesap, 
    Ondan sonra “vay efendim, dış güçler!”
    Liyakati almayarak hiç kâle,
    Akrabaya, tanıdığa ihale!..
    Cenabı-Hak koyunca da bu hale,
    Ondan sonra “vay efendim, dış güçler!”
    Fırsat deyip dört tarafa dal götür,
    Kitabına uydur uydur mal götür,
    Yol yaparken, yolsuzluk yap, çal götür,
    Ondan sonra “vay efendim, dış güçler!”
    Arif der ki; dış güçlere uyup be,
    Bırakın bu ağızları ayıp be,
    Sayen

    Yanıtla (21) (0)
  • Görüş / 03 Haziran 2024 08:43

    " ilk taşı günahsız atsın " diyorsak ve kendimizi bunun dışında tutuyorsan, esas sorun burada. Sezen'in şarkısında olduğu gibi...

    Yanıtla (4) (1)
  • Karar okuru / 03 Haziran 2024 08:37

    Her gün içim kararıyor feci şekilde ülke koşar adım uçuruma gidiyor ve hala bu
    yanlislari görmeyen alkışlayan milyonlar var bu ülkede maalesef çok kötü çoook

    Yanıtla (21) (0)
  • tt / 03 Haziran 2024 08:26

    batılılar olmasa biz hala taş devrinde olurduk. kıçımızdaki don bile onların. iplik örme makineleri , sentetik iplik, dikme makineleri vs.aklınıza gelen her şey. sığır gibi ye iç geber git bizim hayatımız bu.

    Yanıtla (22) (3)
  • Muammer / 03 Haziran 2024 08:23

    Cehaletin örgütlü hâliyle karşı karşıyayız.
    Aman dikkat!

    Yanıtla (21) (1)
  • ÖMER KUTALMIŞ / 03 Haziran 2024 08:19

    AKParti Müslümanlığı kafasında modern zamanlara göre bir medeniyet çıkmaz. O hep geçmişe , binli yıllara özlem duyar. Asrı saadet diye gerçek dışı yüklemelerinden oluşturduğu ütopyayı hayal eder. hep geçmişi bu güne taşıyıp yaşamak ister. Değişimden ve gelişmeden korktuğu içir İçtihat kapısı kapalıdır der. Batı'ya karşı olmak ve kendini ispat etmek adına batısının bin yıllık tecrübesi ile oluşturduğu uygulamaların tersini yapar. Zihninde bunu yenilik olarak okur.

    Yanıtla (12) (0)
  • karar okuru - ... / 03 Haziran 2024 08:16

    laik eğitim olmadığından müslüman ülke halkları maalesef kendilerini ortaçağ zihniyetinden bir türlü kurtaramıyorlar.

    Yanıtla (9) (1)
  • Dr / 03 Haziran 2024 08:15

    İktidarlar toplumun aynadaki görüntüsüdür. Önce herkes kendisini eleştirip düzeltsin.

    Yanıtla (12) (0)
  • AHMET GÜLÇUBUK / 03 Haziran 2024 07:23

    Sorunlar suçsuzların cezalandırılması suçluların ödüllendirilmesi ile çözülmeye çalışılıyor...Sorunların doğuşuna neden olanlara bir şey olmuyor.

    Yanıtla (9) (0)
  • Güler yildiz / 03 Haziran 2024 07:02

    Günaydın İbrahim bey a politik gençlerin nasıl işe gireceklerini mehmet beyle olan programinizda isleme şansınız olabilirmi Akif beyefendi yazacağım teşekkür ediyorum iyi çalışmalar diliyorum

    Yanıtla (2) (0)
  • okur / 03 Haziran 2024 06:34

    Bir toplumda idareciler değerlere sürekli atıf yapıyorsa orada üç şey oluyordur. 1) Yolsuzluk 2) algı yönetimi 3) değer aşınması.

    Yanıtla (15) (1)
  • Rmzn / 03 Haziran 2024 05:38

    Doğru söze ne denir, şapka çıkartılır...cehalet hüküm sürüyor (kendimde dahil)

    Yanıtla (12) (0)
  • metin / 03 Haziran 2024 04:39

    Balık baştan kokar. Seçim öncesi oy için yalvaran, İstediğini alınca karşısındakini aşağılayan, hukuka saygı duymayan, istediğini içeri sokan, dışarı çıkaran, tek amacı musluğun başında oturmak olan bir yönetim anlayışı varken ve buna rağmen hala seçilebiliyorsa oh olsun derim sadece.

    Yanıtla (16) (1)
  • Ali Rıza / 03 Haziran 2024 02:53

    Yalanı mübah gören her şeyi yapar, yalan her türlü kötülüğün başlangıç noktasıdır, yalan söyleyene güven olmaz olmamalı!. Yalancıya bile bile lades olan ütüldüğünde şikayet edemez, etmemeli , bilmem anlatabildim mi ?..

    Yanıtla (11) (0)
  • South Pole / 03 Haziran 2024 01:20

    Gerçek bir olay anlatayım. Bir işletmede, işletmenin en üst yöneticisi, kendinde yetki olmasına rağmen, bir sorunun çözümünü o sorundan ve çözümünden etkilenecek olan çalışanlara bırakıyor. Çalışanlar aralarında bir türlü anlaşamıyor, bir çözüm üretemiyorlar ve çözümü o en üst makama bırakıyorlar. Zımmen diyorlar ki "biz kendi sorunumuzu çözemiyoruz. Bizim için uygun olsa da olmasa da sen bize bir çözüm empoze et". Bu çalışanlar da iyi eğitimli beyaz yakalı. Varın gerisini siz düşünün.

    Yanıtla (11) (1)
  • Hulk / 03 Haziran 2024 00:43

    Derhal erken seçim olmak zorunda bu işin sakasi kalmadı artık diyeceğim ama iki yıl dolmadan ballı emeklilik haklarını almadan kimsenin yanasacagini sanmıyorum.

    Yanıtla (20) (1)
  • Pirireis / 03 Haziran 2024 00:36

    İktidara giden yolda dini ritüelleri kullanan, dini bütün vatandaşların duygularıyla oynayıp iktidar olan Akp, iktidar olunca gördüğü dünya nimetlerini paylaşacağı yeni bir kesim yaratarak, milliyetçi sosunu da ekleyerek , atı alan Üsküdar’ı geçti diyerek yerel ve genel yönetimde Mutlu sona ulaştı. Peki halk gerçekten mutlumu? İşte o mümkün değil. Sebep meşhur eylem takiyye. Onu da iyi yapıyorlar hakkını vermek gerekir.

    Yanıtla (20) (1)